Nettilehti

EETTISIÄ OHJEITA JULKAISTAVIIN TEKSTEIHIN (Naisten Ääni-verkkojulkaisusta)

Yksityisyyden ja ihmisarvon kunnioittaminen

Henkilötietojen (esimerkiksi syntymä- tai kuolinaika, lapset, vanhemmat) julkaisemista rajoittaa lainsäädäntö. Yksityiselämään kuuluvia arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä.

Mikäli kohdehenkilösi on elossa, pyydä häneltä lupa artikkelin kirjoittamiseen ja julkaisemiseen. Kerro hänelle myös, minne tiedot tallennetaan.

Anna kohdehenkilösi määritellä yksityisyytensä rajat. Käytä yksityiselämästä kertoessasi vain sellaisia tietoja, jotka henkilö on itse kertonut. Suhtaudu kunnioittavasti ja vastuullisesti kohdehenkilöösi: arvioi kertomiesi tietojen seuraukset.

Tiedonhankinnan vastuullisuus

Jos haastattelet tai hankit tietoja suullisesti, kerro aina haastateltavalle, miten ja missä tarkoituksessa tietoja käytetään. Älä käytä saamiasi tietoja muuhun tarkoitukseen tai anna niitä muiden käyttöön ilman haastateltavan lupaa.

Ennen julkaisua anna haastateltavalle häntä koskeva artikkeli tarkistettavaksi. Haastateltavalla on oikeus oikaista omia lausumiaan tai pyytää niitä poistettavaksi, sekä oikeus määrätä nimensä, kuvansa tai muun tunnistettavan tiedon käytöstä.

Rehellisyys ja oikeudenmukaisuus

Tee parhaasi kertoaksesi kohdehenkilöstäsi rehellisesti, oikeudenmukaisesti ja parhaaseen saatavilla olevaan tietoon tai lähdeaineistoon perustuen.

Erota toisistaan tosiasiat ja tulkinnat. Perustele mahdolliset johtopäätöksesi.

Kunnioita tekijänoikeutta. Kerro muiden työn tuloksista tarkasti ja oikein, ja mainitse aina lähde.

Korjaa olennaiset virheet, vaikka tekstisi olisi jo julkaistu. Voit ilmoittaa niistä lehden päätoimittajalle.

Kuvien lisääminen

Voit lisätä kirjoituksen yhteyteen kuvia, mikäli sinulla on oikeudet kuviin. Varmistathan myös kuvissa esiintyviltä henkilöiltä, että he hyväksyvät kuvien julkaisun ja tallentamisen

Voit käyttää muiden ottamia kuvia vain, jos olet saanut kuvan julkaisuun luvan kuvan omistajalta. Lähettämällä kuvan pyydämme sinulta vakuutuksen, että olet parhaasi mukaan selvittänyt kuvan tekijänoikeudet ja vastaat kuvantekijänoikeuksista. Kuvien tekijänoikeuksista voit lukea lisää Gramexin verkkosivuilta.

Kirjoita kuvatekstiin tiedot kuvan kohteena olevasta henkilöstä, kuvaajasta, kuvan omistajasta ja mahdollinen lyhyt kuvaus kuvan tapahtumista. Mikäli tiedossa on kuvausvuosi tai muuta tietoa, tämä olisi hyvä mainita myös tekstissä.

Yksityisyyttä tai kunniaa loukkaavia kirjoituksia ei julkaista.